Sudjelovanje Roberta Skenderovića na konferenciji u Salzburgu

Dr. sc. Robert Skenderović, voditelj istraživačkog projekta „Od prašuma do oranica: povijest antropizacije šuma u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća“ koji financira Hrvatska zaklada za znanost, sudjelovao je u radionici “Urban Society and Environmental Change in Small and Mid-size Cities, ca. 1700-1900″ koja je održana u Salzburgu u Austriji od 10. do 11. ožujka 2017. godine u organizaciji Odjela za povijest Sveučilišta Salzburg i European Society for Environmental History. Dr. sc. Skenderović održao je predavanje pod naslovom “Izgradnja Tvrđe u središtu grada Osijeka kao promjena okoliša i njene posljedice na stanovništvo”.

Sažetak izlaganja dr. sc. Skenderovića:

“Izgradnja osječke Tvrđe predstavljala je najveći građevinski poduhvat u Slavoniji tijekom 18. stoljeća. Ona je utjecala na sve stanovnike grada, ali također i na stanovnike susjednih vlastelinstava u istočnoj Slavoniji i Baranji. Nakon oslobođenja od osmanlijske vlasti Osijek je, prema privilegiju iz 1698. godine, postao komorski grad (Kammeralstadt). Zapravo, sastojao se od dvije gradske četvrti –  Gornjeg grada i Unutrašnjeg grada, tj. Tvrđe. Nekoliko godina kasnije osnovana je i treća gradska četvrt – Donji grad. Godine 1702. Gornji je grad odvojen od Unutrašnjeg grada te je također dobio status kameralnog grada. Donji je grad stekao isti status 1704. godine

Glavne građevinske aktivnosti na Tvrđi trajale su od 1712. do 1719. godine. Tijekom izgradnje Tvrđe za taj su poduhvat aktivirani svi resursi istočne Slavonije i Baranje. Iskorištavane su šume zbog uporabe drva kao građevinskog materijala i kao goriva u ciglani. Ljudi su bili  mobilizirani kao radna snaga, posebice seljaci. Tijekom izgradnje Tvrđe stanovnici Osijeka bili su u potpunosti isključeni iz odlučivanja o životu grada. Promjena njihova okoliša bila je ogromna. Zbog potrebe izgradnje nove Tvrđe stari Osijek je trebao nestati.”

Program izlaganja na konferenciji:

Final Programme