Radionica o izvorima i metodologiji istraživanja povijesti šuma u Slavoniji

U sklopu istraživačkog projekta „Od prašuma do oranica: povijest antropizacije šuma u Slavoniji od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća”, koji provode istraživači iz Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brodu i istraživači sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, 21. svibnja 2018. u Muzeju Slavonije održana je stručna radionica o izvorima i metodologiji istraživanja povijesti šuma.
Predavači na radionici bili su Robert Skenderović i Milan Vrbanus iz Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te Ante Grubišić iz Muzeja Slavonije. Radionica je bila namijenjena studentima povijesti Filozofskog fakulteta u Osijeku koji se zanimaju za povijest okoliša, te istraživačima iz Muzeja Slavonije i Državnog arhiva u Osijeku.
Uvodno izlaganje imao je voditelj projekta dr. sc. Robert Skenderović koji je govorio o metodologiji istraživanja povijesti šuma na projektu „Od prašuma do oranica“.
Nakon njega izlagao je viši kustos Ante Grubišić koji je govorio o šumama vukovarskog i valpovačkog vlastelinstva u kontekstu kartografije u 18. stoljeću.
Prvi dio radionice svojim je izlaganjem zatvorio dr. sc. Milan Vrbanus koji je govorio o arhivskom gradivu za povijest šuma u Slavoniji u 18. stoljeću i primjeni kvantitativnih metoda u proučavanju povijesti šuma.
Drugi dio radionice bio je namijenjen studentima povijesti koji su kroz pitanja i razgovor s izlagačima dobili mogućnost podrobnog upoznavanja s metodologijom i problematikom istraživanja povijesti šuma u Slavoniji. Organizacijski tajnik radionice bio je dr. sc. Dinko Župan.

Radionica o povijesti šuma u Slavoniji – program