Istraživanje projektnih istraživača u Arhivu u Vinkovcima

Voditelj projekta dr. sc. Robert Skenderović i projektni suradnik dr. sc. Anđelko Vlašić posjetili su Vinkovce od 15. do 18. studenoga 2016. u sklopu istraživačkog projekta „Od prašuma do oranica: povijest antropizacije šuma u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća“ koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Skenderović i Vlašić istraživali su u Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima (odjel Državnog arhiva u Vukovaru).

Cilj istraživanja bio je pronaći arhivsko gradivo relevantno za potrebe projekta, posebice gradivo o Brodskoj imovnoj općini. Tijekom arhivskog istraživanja pronađena je vrijedna građa koja će biti iskorištena za pisanje znanstvenih radova o povijesti slavonskih šuma u 18. i 19. stoljeću.

Projektni istraživači prisustvovali su i znanstvenom skupu o književniku i šumaru Josipu Kozarcu, „Knjiški Krnjaš II”, koji je bio posvećen 110. obljetnici smrti Josipa Kozarca. Skup je održan u organizaciji vinkovačkog Centra za znanstveni rad HAZU i Grada Vinkovaca u spomen-kući Ivana Kozarca u Vinkovcima.